събота, 26 май 2012 г.

Meatless meals - Постни ястия

ПРЕСНИ КАРТОФИ С ПОДПРАВКИ НА ФУРНА
ПРОДУКТИ : за 6 порции : 1-1,5 кг дребни пресни картофи (количеството се съобразява с тавата за печене), 5-6 с.л. олио (зехтин), микс от подправки - 2 ч.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян кориандър, 2 ч.л. сладък червен пипер, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 глава чесън (2 ч.л. чесън на прах), 1 ч.л. стрит сух джоджен, 2 ч.л. смляно люто чили (по желание), 1,5 връзка пресен магданоз, 1 връзка пресен копър, сол на вкус.
ПРИГОТВЯНЕ : Пресните картофи с ципите се накисват за 1,5-2 часа в дълбока тенджера, покрити със студена вода. След накисването се измиват и изплакват без да се белят от ципите. Тавата за печене се намазва с част от мазнината, микса от сухите подправки се разбърква и се наръсва равномерно по дъното на намазнената тава. Главата чесън се обелва, скилидките се нарязват на тънки шайби и се разпределет върху сухите подправки на дъното на тавата. Картофите се нарязват на половинки (по-едрите - на четвъртинки) и се подреждат със срезовете надолу върху подправките. Напръскват се с останалата мазнина, добавят се 6-7 с.л. вода и тавата се слага в горещата фурна. Пече се 40-45 минути на температура 200 градуса Целзий или до зачервяване на картофите (без да се бърка). Ако е необходимо по време на печенето се добавя малко вода.
Пресните подправки се нарязват наситно. След като готовите картофи малко се охладят се наръсват с нарязаните пресни подправки.
Съвет : За по-добър вкус по желание готовите топли картофи могат да се поръсят със ситно нарязани пера зелен лук и/или настърган кашкавал или натрошено бяло саламурено сирене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всичко за нас