неделя, 27 май 2012 г.

Meals with pork - Ястия със свинско месо

ПЕЧЕНА СВИНСКА ПЛЕШКА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
ПРОДУКТИ : Цяло парче свинска плешка - около 1,5 кг, глави дребен лук - около 1 кг, 7-8 едри моркова, 2 едри пащърнака, 1 кг пресни печурки, 1,5 кг средни картофи, 1 глава чесън, 1 с.л. сладък червен пипер, 1 ч.л. смлян лют червен пипер, 1/2 ч.л. семе кимион, 1/2 ч.л. смляно семе кимион, 1/2 ч.л. семе кориандър, 1/2 ч.л. смляно семе кориандър, 1 ч.л. стрит сух джоджен, 2 дафинови листа, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. зърна черен пипер, олио (зехтин), сол на вкус, 1 връзка пресен магданоз.
ПРИГОТВЯНЕ : Цялото парче свинска плешка се почиства от ципи, намазва се с олио и със сместа от сухите подправки - смлените кимион, кориандър, черен пипер, половината от сладкия  и лютия червен пипер, стрития сух джоджен, сол на вкус. Оставя се да престои в хладилника около 1 час. Изважда се и се шпикова с част от обелените скилидки чесън - разделени на половинки.
Стените и дъното на дълбок глинен съд с капак (гювеч) се намазват с олио. На дъното се подреждат част от изчистените моркови, нарязани на едри парчета и част от обелените цели картофи. Върху тях се поставя овкусеното и шпиковано цяло парче месо, а около него се нареждат останалите едро нарязани моркови, целите обелени картофи, целите печурки. Слагат се останалите сухи подправки, останалите цели обелени скилидки чесън, дафиновия лист. Посолява се, наръсва се с малко олио и се сипва 1 водна чаша вода. Покрива се с капака и се слага в студената фурна, която се включва на 220°C за около 1 час. След това температурата на фурната се намалява до 180-190°C и се пече покрито още около 2 часа. Последните 15 минути от печенето капака на съда се маха за да се запечат продуктите отгоре. Оставя се в изключената затворена фурна около 1 час бавно да изстине. Зеленчуците се сипват внимателно в затоплените чинии за сервиране, заедно с отрязано парче от месото. Гарнира се със ситно нарязан магданоз.
Съвет : За подобряване на вкуса към зеленчуците в съда може да се добавят и 1-2 едро нарязани червени чушки, 1-2 ситно нарязани люти чушки, 1 нарязан лимон. Във водата, която се добавя преди печенето може да се размият 2-3 с.л. доматено пюре или към зеленчуците в съда да се добавят 7-8 дребни цели червени домата.
При сервирането освен с магданоз, порциите може да се гарнират и със ситно нарязани 1-2 стръка пресен чесън, пера зелен лук, листа прясна мента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всичко за нас