петък, 25 май 2012 г.

Dishes with fish - Ястия с риба


Херинга с картофи на фурна
продукти : 4 филета от херинга (400–500 г), 1 кг картофи, 1 ябълка , 2-3 глави кромид лук, 8-10 с.л. олио, 4 с.л. горчица, 1–2 стръка копър, 1 ч.л. салвия (по желание), прясно смлян черен пипер и сол на вкус .
приготвяне : Картофите се режат на тънки филийки и се подреждат в намаслена с част от олиото тава, като се добавя и нарязаният на полумесеци лук. Ябълката се измива и без да се бели, се разполовява. Всяка половинка се реже на тънки полумесеци и с тях се покрива първия ред картофи и лук. Прави се втори ред от картофи и лук, посолява се, слагат се 1-2 с.л. олио и 4-5 с.л. вода. Пече се в умерена фурна при температура 180 градуса около 10-15 минути.
Филетата от херинга се посоляват, намазват се с горчица и се поръсват със ситно нарязан копър, прясно смления черен пипер и сол. Навиват се на рулца и се забождат с клечки за зъби.
Върху полуготовите картофи се поставят рулцата херинга, поръсват се с малко олио, стритата салвия и копър.
Ястието се запича отново при същата температура за 20-30 минути. По желание при сервиране всяка порция може да се гарнира с лъжица сметана и да се поръси със ситно нарязан пресен магданоз и пера зелен лук.
Съвет : За по-добър вкус към сместа от картофи, лук и ябълка може да се добавят 2-3 моркова и 1 пащърнак - нарязани на пръчици. Преди печене зеленчуците могат да се поръсят със смес от 1 ч.л. смлян кимион, 1 ч.л. сладък червен пипер, 1 ч.л. люто къри, 1/2 ч.л. смлени семена кориандър, 5-6 смачкани скилидки чесън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всичко за нас