неделя, 10 юни 2012 г.

Sauces, dressings, dip - Сосове, дресинги, дип.


АРОМАТИЗИРАН ЗЕХТИН
ПРОДУКТИ : бутилка с 1 л зехтин, 2 пресни люти чушки, 7-8 обелени скилидки чесън, 6-7 стръка прясна мащерка, 2-3 дафинови листа, 1/2 ч.л. зърна черен пипер, 1/2 ч.л. зърна кимион, 1/3 ч.л. зърна кориандър, 1/3 зърна бял пипер.
ПРИГОТВЯНЕ : Лютите чушки се измиват, отрязват им се дръжките и се срязват по дължина на две. Обелените скилидки чесън се разполовяват надлъжно. Пускат се в бутилката след чушките и прегънатите през средата дафинови листа. Измитите и подсушени стръкове прясна мащерка също се вкарват един по един в бутилката с върховете нагоре. Зърната бял и черен пипер, кимион и кориандър се счукват леко в хаван и с помощта на кухненска фуния се изсипват в бутилката при останалите подправки. Бутилката се затваря плътно и се оставя на светло и ослънчено място 5-7 дни, като ежедневно се разклаща – обръщайте бавно бутилката 2-3 пъти с дъното нагоре. На осмия ден бутилката се прибира в хладилник за още 7-10 дни. Преди употреба по желание цъдържанието на бутилката може да се прецеди през фина цедка в друга бутилка, която се съхранява в хладилник до използването на съдържанието.
Ароматизираният зехтин може да се използва за овкусяване на салати, да се сервира към препечени филийки, франзели, домашен хляб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всичко за нас