ПРОДУКТИ : бутилка с 1 л зехтин, 2 пресни люти чушки,
7-8 обелени скилидки чесън, 6-7 стръка прясна мащерка, 2-3 дафинови листа, 1/2
ч.л. зърна черен пипер, 1/2 ч.л. зърна кимион, 1/3 ч.л. зърна кориандър, 1/3 зърна
бял пипер.
ПРИГОТВЯНЕ : Лютите чушки се измиват, отрязват им се
дръжките и се срязват по дължина на две. Обелените скилидки чесън се
разполовяват надлъжно. Пускат се в бутилката след чушките и прегънатите през
средата дафинови листа. Измитите и подсушени стръкове прясна мащерка също се
вкарват един по един в бутилката с върховете нагоре. Зърната бял и черен пипер,
кимион и кориандър се счукват леко в хаван и с помощта на кухненска фуния се
изсипват в бутилката при останалите подправки. Бутилката се затваря плътно и се
оставя на светло и ослънчено място 5-7 дни, като ежедневно се разклаща –
обръщайте бавно бутилката 2-3 пъти с дъното нагоре. На осмия ден бутилката се
прибира в хладилник за още 7-10 дни. Преди употреба по желание цъдържанието на
бутилката може да се прецеди през фина цедка в друга бутилка, която се
съхранява в хладилник до използването на съдържанието.
Ароматизираният зехтин може да се използва за
овкусяване на салати, да се сервира към препечени филийки, франзели, домашен
хляб.