неделя, 10 юни 2012 г.

Salads - Салати


САЛАТА ОТ СПАНАК, МОРКОВИ И ЛУК
ПРОДУКТИ : 0,500 кг пресен спанак, 2-3 средни моркова, 1 средна глава лилав лук, 1/2 връзка магданоз.
за дресинга : 3 с.л. зехтин, 2 с.л. балсамов оцет, 1 ч.л. дижонска горчица, сол, прясно смлян черен пипер – на вкус.
ПРИГОТВЯНЕ : Спанакът се почиства от корените и заедно с дръжките се накисва за 1 час в дълбока купа със студена вода. Измива се, отцежда се добре и листата заедно с дръжките се накъсват в дълбоката купа за сервиране. Морковите се обелват, измиват и нарязват с картофобелачка на тънки ленти. Главата лук се почиства, нарязва се на тънки полумесеци и се намачква с малко сол. Обработените моркови и лук се прибавят в купата със спанак, заедно със ситно нарязания магданоз. Приготвя се дресинга като в малка купичка се смесват зехтина, балсамовия оцет, дижонската горчица. Сместа се поръсва върху зеленчуците, като при необходимост се добавя сол. Всичко се разбърква, а след това се поръсва с прясно смлян черен пипер – на вкус.
По желание може да се добави прясна краставица – обелена и нарязана с картофобелачка на тънки ленти.

Sauces, dressings, dip - Сосове, дресинги, дип.


АРОМАТИЗИРАН ЗЕХТИН
ПРОДУКТИ : бутилка с 1 л зехтин, 2 пресни люти чушки, 7-8 обелени скилидки чесън, 6-7 стръка прясна мащерка, 2-3 дафинови листа, 1/2 ч.л. зърна черен пипер, 1/2 ч.л. зърна кимион, 1/3 ч.л. зърна кориандър, 1/3 зърна бял пипер.
ПРИГОТВЯНЕ : Лютите чушки се измиват, отрязват им се дръжките и се срязват по дължина на две. Обелените скилидки чесън се разполовяват надлъжно. Пускат се в бутилката след чушките и прегънатите през средата дафинови листа. Измитите и подсушени стръкове прясна мащерка също се вкарват един по един в бутилката с върховете нагоре. Зърната бял и черен пипер, кимион и кориандър се счукват леко в хаван и с помощта на кухненска фуния се изсипват в бутилката при останалите подправки. Бутилката се затваря плътно и се оставя на светло и ослънчено място 5-7 дни, като ежедневно се разклаща – обръщайте бавно бутилката 2-3 пъти с дъното нагоре. На осмия ден бутилката се прибира в хладилник за още 7-10 дни. Преди употреба по желание цъдържанието на бутилката може да се прецеди през фина цедка в друга бутилка, която се съхранява в хладилник до използването на съдържанието.
Ароматизираният зехтин може да се използва за овкусяване на салати, да се сервира към препечени филийки, франзели, домашен хляб.

Всичко за нас